• Henk Hujizinga

De 3 voordelen van Gribfiles bij weer analyse voor zeilers

Bijgewerkt: 4 nov 2019

Dat Gribfiles heel handig zijn weten deelnemers aan zeilwedstrijden al lang. In de Volvo Ocean Race, Vendée Globe of Around Alone werd je jaren geleden al niet meer serieus genomen als je zonder die informatie rond voer. Dat wil niet zeggen dat ze vrij verkrijgbaar waren. Het kon alleen als je, geholpen door stevige sponsorbudgetten, een contract afsloot met een meteorologische dienst en je de torenhoge communicatiekosten voor je rekening nam. Met de komst van het internet veranderde die situatie volkomen: Gribfiles zijn nu gratis verkrijgbaar en mogelijkheden om ze aan boord te verkrijgen worden goedkoper. Hier lees je wat Gribfiles precies zijn.


Gribfiles zijn gratis verkrijgbare data op internet die je helpen om het weer te analyseren. Een Grib-formaat is door de World Meteorological Organization ontwikkeld om de uitwisseling van computerresultaten makkelijker te maken. Het Grib-formaat (Gridded Binary) geeft weer waar het formaat uit bestaat. Er is voor dit bestandsformaat gekozen omdat het zich bij uitstek leent om te comprimeren en efficiënt elektronisch te versturen. De informatie is verzameld op de snijpunten van een Grid (raster) en bestaat uit enen en nullen van binaire computertaal. Dit bestaat uit data die op de snijpunten van een geografische breedte- en lengtegraad is berekend.

Originele Gribfiles die modellen ophoesten zijn monsterlijk groot. Ze bevatten elk denkbaar element van het weer, bestrijken de hele wereld en kijken zo’n tien dagen vooruit. Bekijk je een Gribfile in een softwareprogramma, dan heb je de beschikking over weersinformatie die als bestandsgrootte 90% kleiner is dan een weerkaart die hetzelfde gebied bestrijkt. Veel navigatiesoftware makers spelen in op de gratis Gribfiles en inmiddels heeft de modale zeezeiler toegang tot professionele informatie.

De 3 voordelen van het gebruik van Gribfiles op een rij:

1. Eenvoudig via gratis software op te vragen.

2. Toepasbaar in gratis routeringssoftware.

3. In combinatie met een weerkaart levert het zeer inzichtelijke informatie op.


Wil je leren hoe je Gribfiles bewerkt én gebruikt voor je weeranalyse tijdens je zeiltochten? Boek dan nu de cursus Praktische Meteo voor Zeilers, daar komt dit onderwerp uitgebreid aan bod.

0 keer bekeken
Contact
  • Facebook

BTW  NL001296611B62         ABN AMRO NL 12 ABNA 0481476431            BIC ABNANL2A           KvK  34071065            Privacyverklaring