• Henk Hujizinga

Het weer in kaart

Bijgewerkt: jan 5

Het Weer in Kaart is een naslagwerk voor de moderne toer- of wedstrijdzeiler die graag optimaal geïnformeerd is over de weersontwikkelingen rond het schip. Het boek ontrafelt in 12 hoofdstukken wat een weerkaart aan informatie bevat. Je leert hoe een weerkaart is opgebouwd. Je leert over luchtdruk met hoge- en lagedrukgebieden en fronten en troggen die de belangrijkste onderdelen vormen. Je ontdekt hoe je luchtsoorten met hun specifieke eigenschappen herkent en of lucht stabiel of onstabiel van opbouw is. Na het lezen van ‘Weer in kaart’ ben je in staat zelf te bepalen wat het weer op jouw positie wordt zodat je een weloverwogen analyse maakt over het weer en plannen tijdig bijstelt.


Het Weer in Kaart is een rijk geïllustreerd boek waarin je alle geheimen van de weerkaart, en andere meteobronnen, leest. Het is een leidraad voor de toer- en wedstrijdzeiler. Het boek schreef Henk Huizinga nadat hij jaren cursussen verzorgde voor watersporters. In twee dagen komen daar de belangrijkste zaken over het weer voorbij, waarbij de weerkaart de ultieme informatiebron is voor de cursist die optimaal gebruik wil leren maken van meteo-informatie. Op deze manier vorm je je eigen conclusies over huidige en toekomstige ontwikkelingen op een voorgenomen planning van je zeiltocht, dagtocht of oceaanoversteek. Met het schrijven van Het Weer in Kaart heeft de auteur alle benodigde informatie gebundeld en het vormt een rijke bron van onmisbare informatie voor zeilers.

Waarom is het kunnen lezen van een weerkaart belangrijk?

Een weerkaart vertelt je veel informatie die essentieel is tijdens je zeiltocht of oceaanoversteek. Je krijgt met een weerkaart informatie over het huidige en toekomstige weer zodat je een weloverwogen analyse kan maken. Op deze manier kun je voorgenomen plannen nog tijdig bijstellen.


Het is belangrijk om een weerkaart te kunnen lezen zodat je weet wat de gevolgen van weersystemen in de kaart zijn. Hiervoor maakt de auteur gebruik van de kennis van grote weerinstituten waar meteorologen dagelijks veel kaarten producten en bewaken. Wanneer je namelijk leert hoe je een weerkaart leest, hoef je je geen zorgen te maken of de posities van weersystemen wel of niet op de juiste plek liggen.


"Gisteren na de cursus je boek gekocht, met zoals ik zei, de gedachte, dat mijn vrouw het wel leuk zou vinden. Nou het is een schot in de roos. Zij is er in begonnen en vindt het een helder boek met begrijpelijke uitleg en op een prettige/leuke manier geschreven. Veel plezier en succes met je programma en Zilt." Peter Bunschoten


Voor wie is het boek interessant?

Het boek is interessant voor de moderne toer- of wedstrijdzeiler, die graag optimaal

geïnformeerd wil zijn over de huidige en toekomstige weersontwikkelingen op en rond het schip. Je maakt voor je dagelijkse positiebepalingen geen gebruik van een sextant, maar je hebt al jaren de beschikking over een GPS. Je bezit aan boord wellicht een barometer, maar laat je voor de planning niet al te veel (af)leiden door een dalende meter. Je weet dat een blik op naderende hoge bewolking iets zegt over een aanstaande weersverandering, maar je weet ook dat daar geen timing mee te maken is. Je maakt zowel thuis als aan boord gebruik van moderne communicatiemiddelen, zoals een smartphone of een computer en je weet dat je midden op zee het moet doen met satellietcommunicatie of een zend-ontvangstinstallatie. Investeren in goede communicatiemiddelen is verstandiger dan de aanschaf van een nieuwe digitale barometer. Nu nog het optimale rendement halen uit de weersinformatie. De belangrijkste bron hiervoor is de weerkaart; die is taal onafhankelijk en overal ter wereld te verkrijgen.


Koop het boek Het Weer in Kaart in de online winkel van NimosMeteo.

Wil je in groepsverband leren hoe je het weer analyseert voor de komende dagen?

Boek dan een van de cursussen van NimosMeteo.14 keer bekeken
Contact
  • Facebook

BTW  NL001296611B62         ABN AMRO NL 12 ABNA 0481476431            BIC ABNANL2A           KvK  34071065            Privacyverklaring