• Henk Hujizinga

Lezing: Weersverwachting is een overall terwijl je een maatpak wilt

Bijgewerkt: jan 5

Het Historisch Bedrijfsvaartuig, een organisatie met de grootste collectie varend erfgoed ter wereld, organiseert jaarlijks een contactdag voor haar leden. Nimos Meteo verzorgt op deze dag een lezing de leden van de LVBHB, de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig.

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (of LVBHB) is opgericht in 1974 en zet zich in om oude bedrijfsvaartuigen te bewaren. Het is de grootste behoudsorganisatie voor varend erfgoed in Nederland. Nederland bezit de grootste collectie varend erfgoed ter wereld! De LVBHB heeft meer dan 1800 leden waarvan een bescheiden aantal in het buitenland woont. Dat zijn meestal leden die zelf een schip (of meerdere…) bezitten maar er zijn ook leden zonder schip. Omdat de volle naam van de LVBHB wel erg lang is presenteert de vereniging zich vaak als Het Historisch Bedrijfsvaartuig of kortweg LVBHB.

De lezing begint met een weerstation dat bij veel (oudere) huizen aan de wand hangt: een stuk hout met daarop een thermometer die temperatuur meet, een hygrometermeter die vochtigheid meet en een barometer die luchtdruk meet. Deze meetpunten lijken simpel maar er zit heel wat achter waardoor er misverstanden kunnen ontstaan. Wat bijvoorbeeld de voorspelde temperatuur is, hoeft nog niet de temperatuur te zijn waar jij je op een bepaald moment van de dag bevindt. Een voorbeeld: de temperatuur van vandaag wordt voorspeld op 12 graden. Op deze dag ga jij naar buiten en sta je in de zon waar het toch echt aanvoelt als 21 graden. Sterker nog: de thermometer op de muur geeft ook 21 graden weer! Was de verwachting dan incorrect? Nee, dit is namelijk de temperatuur op 1,5 meter hoogte in de schaduw. Dus niet waar jij staat: lekker genietend van de zonnestralen tegen een warme muur.


Via wat beschouwingen over oud en nieuw, van analoog naar digitaal, licht Huizinga twee apps toe: Windy.com en Buienradar. Er zijn heel wat meer apps waardoor je soms ‘door de apps het weer niet meer ziet’. Henk geeft een tweetal tips om te onthouden bij het gebruik van deze apps: 1 Weer apps zijn handig, maar ga er met verstand mee om. De natuur is grillig en laat zich niet makkelijk voorspellen. 2 Altijd geldt: een weersverwachting is algemeen, van Groningen tot Limburg. Het is niet wat je zelf wilt horen om te bepalen of je morgen naar het park gaat. Net als een overall waar iedereen in kan terwijl je een maatpak wilt.

Hoe je het weer voorspelt voor de komende dagen? Dit is niet eenvoudig en je moet je bekwamen in het leren lezen van het weer. Dit doe je op basis van een aantal weerkaarten na elkaar waarmee je een beeld maakt van fronten. Zo maak je ‘hier en daar een bui’ specifieker. Dit leer je tijdens de cursussen van NimosMeteo."Wat een leuke presentatie!” aldus één van de aanwezige leden van Het Historisch Bedrijfsvaartuig. “Ik heb dingen gezien die ik nooit geweten heb. En dat in slechts drie kwartier!”De contactdag van Het Historisch Bedrijfsvaartuig is in Fort Vreeswijk in Utrecht en heeft tot doel de actieve en ‘slapende’ leden bij elkaar te brengen. Leden kiezen zelf aan welke presentatie ze deelnemen. Henk Huizinga verzorgt één van de presentaties waar leden uit kiezen. In eerste instantie wilde de vereniging een meteoworkshop organiseren maar in goed overleg met NimosMeteo is besloten dit anders aan te pakken, namelijk een meer algemeen verhaal over meteo. Met een opkomst van ruim 100 geïnteresseerden kijkt het bestuur terug op een succesvolle contactdag waarbij zij in de toekomst meer willen samenwerken met NimosMeteo.


Wil je ook een lezing van NimosMeteo op jouw volgende evenement, open dag of bedrijfsdag? Neem dan contact op.

0 keer bekeken
Contact
  • Facebook

BTW  NL001296611B62         ABN AMRO NL 12 ABNA 0481476431            BIC ABNANL2A           KvK  34071065            Privacyverklaring