• Henk Hujizinga

MeteoPalaver: Uitzoomen omdat inzoomen tot kokervisie leidt tijdens je zeiltocht

Bijgewerkt: jan 5

Op een zonnige zondag komen zeilliefhebbers bij elkaar in Aalsmeer voor een MeteoPalaver. In anderhalf uur tijd worden zij bijgepraat over actualiteiten van de invloed van het weer tijdens je zeiltocht. Zonder dat de zeilers een inhoudelijke agenda hadden vooraf, zit iedereen vol verwachting te wachten. In de zaal vraagt een man aan zijn vrouw “Wat doen ze eigenlijk precies?!’ De vrouw antwoordt ad rem met “Ze verkopen een boek en geven cursussen. Nu opletten want ze gaan beginnen!”


In de zaal staan Ruud Kattenberg, zeiler en oprichter van Zilt Magazine en Henk Huizinga, meteoroloog en eigenaar van NimosMeteo. Zij verzorgen de duo presentatie waar de aanwezigen voor gekomen zijn. Henk vertelt tussen neus en lippen door aan wat mensen dat in anderhalve dag tijd, 250 mensen zich aangemeld hebben voor de in totaal vier palavers.

Een palaver is een nautische term die staat voor een bespreking, onderhandeling of praatje. Het past goed in de setting met termen als parlevinker en papegaaienstok. De term gaat terug tot de zeventiende eeuw en kwam al voor in de logboeken en reisverslagen van de VOC. Zij hadden het woord palaver volgens de overlevering van de Portugezen geleerd (palabre) wat staat voor een verklaring der woorden de scheepvaart en den handel wat door Jacob van Lennep werd samengesteld in 1836. Hij heeft het over het werkwoord van palaver: palaveren. Dit staat voor oeverloos kletsen, langgerekte besprekingen en breedvoerig praten.

Een meneer op de tweede rij vertelt ondertussen aan de mensen om hem heen “Ik heb net twee uur en drie kwartier gereden om hier te zijn. Eerder volgde ik een cursus bij NimosMeteo van Henk dus ik heb hoge verwachtingen. Mijn grote probleem als solozeiler is de weerkaarten aan boord binnen te halen dus ik hoop hier vandaag iets te halen over hoe ik dit kan doen.”


Al tijdens de eerste zinnen van de duo presentatie hebben beide heren de lachers op hun hand met opmerkingen als ‘er is maar één ding populairder dan mopperen op het weer en dat is mopperen op het internet’ en ‘net als bij de definitie van een palaver gaan wij nu ook oeverloos kletsen’. En dat oeverloos praten nog steeds gebeurt, laat een Facebook post goed zien waar een vraag gesteld op internet met een heleboel antwoorden die geen antwoord geven. De Facebook gebruiker geeft aan dat weersvoorspellingen zelden kloppen. Zo geeft Windfinder 15 knopen aan met uitschieters naar 19/20. Later gaf Windfinder nog maar 7/9 knopen met uitschieters naar 12 en het werd 15 tot 17 knopen. Welke app gebruiken andere Facebookers en klopt dit een beetje? Een aantal antwoord voorbeelden passeren de revue alvorens beide heren de diepte in gaan.


Ruud & Henk bespreken een grafiek van de afgelopen 35 jaar waaruit blijkt dat het voorspellen van het weer steeds nauwkeuriger is geworden. Goed om te weten: een weersverwachting van 10 dagen is 58% nauwkeurig, van 7 dagen 77%, 5 dagen 92% en 3 dagen al een nauwkeurigheid van 98%. Het vreemde is dat een weeranalyse voor de komende 72 uur voor 98% nauwkeurig is terwijl dat niet het gevoel weergeeft dat we met zijn allen hebben. Er zit dus een verschil tussen de wetenschap en onze perceptie.


In vogelvlucht komt de ontwikkeling van weeranalyse voorbij. Vroeger was je als zeiler gewend dat het weer via een printje uit een NAVTEX ontvanger aan boord kwam. Ook werd het weer keurig twee keer per dag voorgelezen op de radio via Scheveningen Radio. Inmiddels heb je veel andere technieken door de komst van computers waardoor je weerkaarten en Gribfiles uit verschillende bronnen kunt gebruiken. Tegenwoordig is het weerbericht versimpeld naar apps op je telefoon. Maar klopt deze informatie altijd en is dit de manier om je te informeren hoe jouw zeiltocht, zeildag of oceaanoversteek er uit ziet?


Ruud geeft inzicht in hoe hij het aan boord in de praktijk aanpakt en Henk vult dit aan met meteorologisch inzicht. Beiden benoemen een aantal stellingen om de discussie na afloop aan te zwengelen. Een belangrijke les die Henk en Ruud aan de gasten mee geven is dat je in je weeranalyse altijd moet uitzoomen. Zo zie je allemaal zaken die in een groter geheel gebeuren en welke dreigingen er om je heen zijn. Anders gezegd: jouw weer in Den Helder wordt op dat moment heel ergens anders gemaakt en is onderweg om jouw puntverwachting te gaan verstoren. Je moet dit gevoel ontwikkelen en daarvoor moet je uitzoomen. Je zoomt pas op het laatste moment in, om kokervisie te voorkomen.


Dit is niet eenvoudig maar je kunt je bekwamen in het leren lezen van het weer. Dit doe je op basis van een aantal weerkaarten na elkaar waarmee je een beeld maakt van fronten. Deze weerkaarten hoef je gelukkig niet te kunnen maken, je hoeft hem alleen maar te kunnen lezen. Hierdoor weet je waar de fronten liggen én weet je meer over de stabiliteit van de atmosfeer. Zo maak je ‘hier en daar een bui’ specifieker. Dit leer je tijdens de cursussen van NimosMeteo. Ook kun je voor een weersverwachting op donderdag naar het weekendweerbericht speciaal voor zeilers kijken waarbij Henk een analyse maakt van de weerkaarten.


Er wordt nog een aantal stellingen besproken:

  • Het vergelijken van verschillende computermodellen heeft alleen zin als indicatie van de mate van onzekerheid.

  • Meten is weten, maar alleen als je weet wat je meet, welke gelijke grootheden je met elkaar vergelijkt.

  • De ware windsnelheden die jouw boordinstrumenten meten, zijn altijd hoger dan die in de weersverwachting.

  • Een zeiler die binnen 48 uur na vertrek volledig wordt overvallen door weersomstandigheden waarvan hij of zij geen kennis had, moet de oorzaak in eerste plaats bij zichzelf zoeken.

  • Computermodellen produceren geen kant en klare weerberichten, maar zijn bedoeld als een van de datastromen waarmee een professionele weerdienst een weerbericht samenstelt.

  • Het weer is geen cijfer, het is een verhaal.


Of de solozeiler iets gehad heeft aan de MeteoPalaver? “Ik heb niet direct antwoord op mijn vraag die ik vooraf had over hoe ik als solozeiler de weerkaarten aan boord binnen kan halen maar deze bijeenkomst heeft mij wel aan het denken gezet over een aantal andere belangrijke aspecten tijdens het zeilen.” Wil je ook een Meteopalaver van NimosMeteo bijwonen? Bekijk dan hier de evenementen.

0 keer bekeken
Contact
  • Facebook

BTW  NL001296611B62         ABN AMRO NL 12 ABNA 0481476431            BIC ABNANL2A           KvK  34071065            Privacyverklaring