• Henk Huizinga

weekendweer

WEEKENDWEERBERICHT VOOR 8 TOT EN MET 10 MEI 2020

Van warm naar koud


De invloed van hogedrukgebieden is dit voorjaar erg groot en ook de komende periode gaat daar maar weinig aan veranderen. De positie van deze centra is bepalend voor de aanvoer en die komt vanaf zondag uit de verkeerde, koude hoek.


Vrijdagmiddag +36: de hoofdkern van het hoog dat bij ons het weerbeeld bepaalt, is geleidelijk oostwaarts getrokken en vinden we terug in de buurt van de Zwarte Zee. Er is nog net een gebiedje met een hoge luchtdruk boven ons land gevonden. Al met al is het rustig weer met nauwelijks wind, dus moeten we het opnieuw hebben van zeewind.


Zaterdagmiddag +60: vanaf Groenland(!) schuift een hogedrukgebied geleidelijk naar het zuiden en ligt als een rug tussen IJsland en Schotland. Langs de Noorse kust zakken ondertussen lagedrukgebiedjes (Polar Lows) ook naar het zuiden, zodat er een aanvoer van koude lucht vanaf de pool opgang komt. Wij hebben daar nog totaal geen last


van. Ten zuiden van ons land is de lucht juist warm en onstabiel. Rond onze omgeving staat een zeer zwakke oostelijke wind met een knoop of 5, dus wordt het weer zoeken naar zeewind.


Zondagmiddag +84: het hoog ligt met zijn kern ten zuiden van IJsland en de voorste begrenzing van de koude lucht is inmiddels net ten noorden van de Wadden aangekomen. Het koufront ligt precies in de rug van hogedruk, waardoor de activiteit uit het front wordt geperst. Maar het front doet wel zijn naam eer aan, want de lucht er achter is behoorlijk koud. Ondertussen is de wind in de nacht naar zondag al uit het noord-noordoosten gaan staan en is in de middag al aangetrokken naar een vlagerige 20-25 knopen. Het front trekt in de middag verder over ons land naar het zuiden.



7 keer bekeken
Contact
  • Facebook

BTW  NL001296611B62         ABN AMRO NL 12 ABNA 0481476431            BIC ABNANL2A           KvK  34071065            Privacyverklaring